Klantervaring: “Bouwen is mooi, samen bouwen nog mooier”
“We hebben allemaal hetzelfde doel; het beste leveren aan onze klant. Daar trekken WarmteStad en Nijestee dan ook samen in op. Soms levert dat stevige discussies op, maar we worden allemaal gelukkig van hoe we het in de Grunobuurt met elkaar hebben gedaan”, zegt Marco Waijer, manager Realisatie bij Nijestee. De grootste woningcorporatie van de stad Groningen die met ruim 14.000 woningen huisvesting biedt aan ongeveer 22.000 mensen. Nijestee staat de komende jaren voor een grote bouwopgave; per jaar 350 bestaande woningen energetisch verbeteren en 450 nieuwe woningen bouwen. Daarbij is er veel aandacht voor duurzaamheid, waaronder duurzame warmte.
De samenwerking tussen Nijestee en WarmteStad in de Grunobuurt startte weliswaar ietwat stroef, bekent Waijer. “Je moet elkaars werkwijze leren kennen en met elkaar meedenken. We vroegen bijvoorbeeld een offerte aan bij WarmteStad en het duurde lang voor we die ontvingen. Maar als je later hoort wat er achter de schermen bij WarmteStad allemaal voor moet gebeuren, dan krijg je daar begrip voor.” Waijer geeft aan dat het ook zeker afhankelijk is van de personen die bij het project zijn betrokken. “Je zit met veel partijen aan tafel, hoofdaannemer, installateur, onderaannemers, ieder heeft zijn eigen rol. De samenwerking moet vanuit de persoon komen. Wij zijn heel blij met het projectteam van WarmteStad in de Grunobuurt.”
Meer- of minderwerk
“Een investering als in de Grunobuurt, waar we acht woonblokken realiseren, is hoog. Daar moet je het gesprek over aangaan. En natuurlijk over zaken als hoeveel warmte hebben we nodig in het gebouw, en hoeveel warmte kan WarmteStad leveren? Wat doen we tijdens de werkzaamheden met meer- of minderwerk? Met Jan Harms als projectleider van WarmteStad gaat dat heel goed. We nemen ieder onze verantwoordelijkheid en zoeken samen naar oplossingen. Dat leidt tot betaalbare, duurzame woningen.”
Back-up scenario voor warmte
De bewoners van Nijestee zijn de klanten van WarmteStad. Beide partijen bieden uiteraard graag zekerheid wat betreft de warmte. Woningen in de Grunobuurt worden verwarmd door een modern systeem voor warmte- en koudeopslag (WKO). “Stel dat er op kerstavond door overmacht niet voldoende warmte is; hebben we dan een back-up scenario? Die vraag legden wij als opdrachtgever op tafel. Want we willen onze bewoners uiteraard niet in de kou laten zitten. Het projectteam van WarmteStad stelde een back-up model op, met de optie in zo’n geval een mobiele unit aan te sluiten. Dit is meegenomen in ons contract”, zegt Waijer tevreden.
Geen stapel Algemene Voorwaarden
Tot slot benadrukt Waijer het belang van wederzijds vertrouwen. “Je wilt geen stapel Algemene Voorwaarden, maar wel een goed contract. De standaard werkwijze van WarmteStad vind ik helemaal niet verkeerd. We hebben bovendien samen een protocol opgesteld dat wij als Nijestee goed kunnen gebruiken, maar dat WarmteStad ook in de toekomst met andere partijen kan inzetten. Zo helpen we elkaar verder. Bouwen is mooi, samen bouwen nog mooier!”