Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Warmte- en Koude Opslag

WKO is een betrouwbare, duurzame en zuinige energiebron

Naast het aanleggen van een Gronings warmtenet in de stad, sluiten we ook – vooral nieuwbouw woningen – aan op een Warmte- en Koudeopslag (WKO). Door over te stappen op duurzame warmte, gebruiken we geen aardgas meer en daalt de CO2-uitstoot fors. Zo helpen we de gemeente Groningen in hun ambitie naar een CO2-neutraal Groningen.

Wat is WKO?

Warmte- en koude Opslag (WKO) is een techniek waarmee ’s zomers overtollige warmte in het grondwater wordt opgeslagen, voor nuttig gebruik in de winter. En andersom. Dat betekent dat de woning in de zomer duurzaam gekoeld kan worden.

Hoe werkt het?
Bij WKO maken wij gebruik van de temperatuur van het grondwater. In de koude bron is de temperatuur van het grondwater tussen de 8 en 12 graden. De warme bron heeft een temperatuur van 12 tot 16 graden.

Met de koude bron kunnen we in de zomer gebouwen koelen. De vrijgekomen warmte uit deze gebouwen wordt in de warme bron opgeslagen, waar we het grondwater opwarmen. Deze warmte gebruiken we in de winter weer om gebouwen op te warmen. Het water uit de warme bron wordt in het gebouw met een warmtepomp op de juiste temperatuur gebracht. Voor moderne goed geïsoleerde gebouwen is een temperatuur van rond de 40 graden Celsius meestal al voldoende om het ook in strenge winters behaaglijk warm te krijgen.

Tegelijkertijd gebouwen koelen en verwarmen
Warmte- en koudeopslag is een techniek van ondergrondse warmwaterleidingen die al meer dan 150 jaar bestaat en deze heeft inmiddels zijn duurzame betrouwbaarheid bewezen. Het grote verschil met oudere systemen is dat we met onze moderne systemen tegelijkertijd het ene gebouw kunnen verwarmen en het andere gebouw koelen.

WKO in de winter en in de zomer

Minder Co2-uitstoot

In vergelijking met de zuinigste HR-ketel bespaart de WKO met een warmtepomp gemiddeld 50% CO2 uitstoot. Bij het verwarmen is dat ongeveer 15%. De vermindering bij koeling is nog meer: in vergelijking met een goede koelmachine bespaart de WKO 80% CO2 uitstoot.

Welk systeem heeft mijn gebouw?

Bekijk nu of jouw gebouw ook een WKO systeem heeft of is aangesloten op het warmtenet.

Meer gebouwen

WKO in jouw huis

Een afleverset, WKO-systeem, verwarmen én koelen, misschien is het nieuw voor je. In deze video legt onze monteur het uit én vertelt Nikki hoe zij het ervaart.